Historie

Jan Muijderman is in 1963 begonnen op de Djept in Zeelst (Veldhoven) met een boomkwekerij van ongeveer 1 ha groot. In die tijd kon je nog een kwekerij beginnen zonder geld schreef hijzelf eens. Hij maakte winterstek van heesters. De benodigde takken knipte Jan in het gemeenteplantsoen (met toestemming). In die tijd was er schaarste aan bomen en struiken, dus voor alles wat je kweekte was afzet. In de jaren zestig/zeventig was er een explosieve groei van het areaal boomkwekerij. De markt veranderde en vanuit de handel kwam er vraag naar grote uniforme partijen. Tegelijkertijd kwamen de tuincentra op, die vroegen  een breed sortiment in kleinere partijen. De klanten kring van kwekerij Muijderman veranderde van boomkwekers naar tuincentra.

In de loop der jaren verdwenen er ook enkele tuincentra uit het gezichtsveld, dit kwam doordat sommige tuincentra grote inkoopcombinaties stichtten, die dus gezamenlijk inkochten bij kwekers met grote uniforme partijen (b.v. Groenrijk, Intratuin).

In de jaren zeventig kwam de vaste plantenteelt in opmars, evenals de teelt van planten in potten, die het mogelijk maakte om jaarrond te kunnen planten. Jan Muijderman, kweekte wat hij leuk vond. Zo heeft hij door de jaren heen van alles gekweekt (dus zowel bomen, heesters als rozen). Zijn laatste liefde waren de vaste planten. Door vele tuinreizen naar Engeland werd het sortiment vaste planten verder uitgediept.

Ook zijn dochter Erica kreeg steeds meer interesse in de vaste planten. In vakanties en op zaterdagen hielp ze steeds vaker mee met het vermeerderen van de vaste planten. Na de middelbare school besloot ze om naar de H.A.S. in Den Bosch te gaan, vanwege haar agrarische interesse. Daar leerde ze haar huidige echtgenoot Mark kennen.  In 1992 slaagden beiden aan de H.A.S.  Erica besloot al snel om bij haar vader op de kwekerij te gaan werken.  Ze vond het erg leuk werk en ook de samenwerking met vader verliep prettig.

Toen duidelijk was dat Erica  (en uiteindelijk ook Mark) het bedrijf voort zouden zetten, werd er veel geïnvesteerd. Een nieuw containerveld, schaduwhal, kas en nieuwe bestrating waren allen investeringen die gedaan werden om de kwekerij up-to-date te houden.

Doordat vele tuinarchitecten en tuinvrouwen graag vaste planten gebruikten, wisten velen kwekerij Muijderman te vinden. Omdat de kwekerij ook bomen, rozen, heesters en klimplanten aanbood, werd de vraag ernaar ook steeds groter. Daardoor groeide de diversiteit aan bomen, rozen, heesters en klimplanten de afgelopen jaren sterk.

In 1997 hebben Mark (die inmiddels in loondienst was bij kwekerij Muijderman) en Erica het bedrijf overgenomen.  Erica's vader was nog steeds elke dag op de kwekerij te vinden. Hij haalde de ingekochte planten van collega-kwekers naar huis, hielp klanten en maakte graag een praatje met menig kwekerijbezoeker. 

In 2000 werd de grondlegger van de kwekerij, Jan Muijderman, ziek. Zijn ziekte belemmerde hem in zijn functioneren op de kwekerij. In 2002 is hij gestorven. Gelukkig had hij door de jaren heen steeds meer verantwoordelijkheden aan Erica en Mark overgedragen, zodat zij zijn levenswerk voort konden zetten.

Door het verlies van (schoon)vader en de geboorte van Iris (2001) en Lars (2003) waren Erica en Mark genoodzaakt om de openingstijden voor particulieren te beperken tot drie dagen in de week. Sinds 2004 helpt Marlies ons in het seizoen op donderdag, vrijdag en zaterdag en sinds 2009 is Lea als extra hulp erbij gekomen. 

In februari 2009 is er met de gemeente Veldhoven een akkoord bereikt over de verplaatsing van de kwekerij naar de Volmolenweg 9 te Veldhoven. Pas in 2013 is uiteindelijk de eerste schop de grond in gegaan voor de bouwwerkzaamheden op de nieuwe locatie. Op 3 juli 2014  is de nieuwe locatie aan de Volmolenweg in gebruik genomen. De oude locatie is volledig ontmanteld en is inmiddels onderdeel van de wijk.

Door de groei van het bedrijf op de nieuwe locatie heeft Jos sinds 2018 het team versterkt en sinds 2019 Peggy.