Wat wij doen

We kweken voornamelijk vaste planten, maar ook grassen, varens en kruiden, zowel de gangbare als de bijzondere soorten. Daarnaast voeren we een zeer uitgebreid assortiment bomen, heesters, rozen en klimplanten. Door deze combinatie zijn we uitstekend in staat complete beplantingsplannen te leveren voor zowel particulier, hovenier als tuinarchitect.  Hierbij hebben wij onze persoonlijke voorlichting hoog in het vaandel staan.

Vele soorten vaste planten zijn te vinden op onze moederbedden. De planten zijn gelabeld, zodat het voor velen de moeite waard is om de moederbedden in de maanden maart t/m november te bezichtigen. 

Veel mensen gebruiken onze moederbedden om de gebruikswaarde van planten voor de eigen tuin te beoordelen. Met alle respect voor onze website (en vele anderen) is dit uiteindelijk maar een hulpmiddel om mensen een indruk te geven in wat wij als kwekerij doen. Het mooiste en leukste en meest informatief is natuurlijk lekker rondstruinen op de kwekerij waarbij de gebruikswaarde van velerlei planten kan worden beoordeeld in tastbare vormen.

De moederbedden zijn opgedeeld in drie gedeelten, een gedeelte dat voor het eerste jaar staat en een gedeelte dat voor het tweede jaar staat en een deel waaruit wordt gerooid; het gedeelte die het langste staan.  De gerooide planten worden gescheurd en opgepot. Deze planten worden eerst in onze foliekas aangetrokken om na een week of zes buiten (doorgeworteld) neergezet te worden. In juli potten we stekken en zaailingen in. 

In deze moederbedden proberen we de vaste planten op hun gebruikswaarde te beoordelen en geven we onze nieuwe aanwinsten een kans. Na twee, drie jaar bepalen we of de nieuwigheid definitief toegevoegd wordt aan ons assortiment. Zo proberen we er samen met de echte tuinliefhebbers het beste uit te pikken. Door de verzameldrift door de jaren heen zijn er van bepaalde soorten veel varieteiten beschikbaar bijv. Geranium (60), Hosta (65), Irissen (25), Hemerocallis (25) en grassen (65).

Naast de vaste planten kweken we ook bomen en heesters. Deze worden nadat ze in de kuilhoek gestaan hebben en in april nog niet verkocht zijn, uitgeplant op de kwekerij voor twee, drie jaar. Zo ontstaan er mooie grote Cornussen, Hibiscussen, Syringen enz.  Ook worden bomen, (grote) heesters en rozen opgepot, direct nadat wij ze bij de kweker gehaald hebben. De bomen en heesters worden ingekocht bij vaste leveranciers die vanzelfsprekend net als wij de kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel hebben staan.